Вегето-судинна дистонія: симптоми та лікування

Вегето-судинна дистонія (ВСД) – багатофакторне порушення, позбутися якого досить складно, оскільки воно має багато причин і попередніх факторів, що сприяють його розвитку.

Воно охоплює органи всіх систем організму і характеризується погіршенням загального стану і самопочуття, суттєво знижуючи якість життя. В основі ВСД -  неврологічні, ендокринні, кардіологічні, судинні та психологічні порушення. Цей діагноз актуальний для дорослих і дітей, зокрема новонароджених.

Традиційна медицина часто безсила щодо вегето-судинної дистонії і лише допомагає у пригніченні симптомів, а не усуває причини і самі порушення. Для таких пацієнтів можуть виявитися дуже корисними методи біоенергетичного лікування, котрі крім позбавлення від проблеми забезпечують також очищення організму.

Що важливо знати про вегето-судинну дистонію

Вегето-судинна дистонія не є захворюванням, оскільки у 10-й Міжнародній класифікації хвороб такого поняття немає. Але діагноз існує, крім того, за кордоном ВСД носить назву вегетативної дисфункції. У будь-якому разі, йдеться про одні і ті ж самі проблеми в роботі вегетативної нервової системи, які викликають патологічні стани організму із комплексом неприємних симптомів.

Як і багато інших захворювань, вегето-судинна дистонія з кожним роком «молодшає». Ті або інші її прояви сьогодні зустрічаються практично у 80% населення планети, із них 20% – діти. На щастя, ні одного випадку смерті від ВСД не зафіксовано. Однак близько 30% людей із цим діагнозом живуть все життя, приблизно у кожного п’ятого вегето-судинна дистонія трансформується в захворювання соматичного характеру (такі, як бронхіальна астма, виразкова хвороба шлунку або дванадцятипалої кишки, гіпертонія). У половини пацієнтів стаються вегетативні кризи, наслідки яких складно виправити.

Чому виникає ВСД?

Вегетативна нервова система відповідає за діяльність всіх органів та сталість  внутрішнього середовища організму, забезпечуючи його адаптацію до мінливих зовнішніх умов (стреси, травми) і внутрішніх змін (наприклад, гормональних). Вона керує безумовними рефлексами і не контрольована людиною. В свою чергу, дисфункція вегетативної системи є пограничним станом між здоров’ям і хворобою.

Причин виникнення ВСД немало, але серед основних прийнято виділяти наступні:

  • Спадкова схильність. Здебільшого, від батьків до дитини передається тип реагування вегетативної нервової системи на стреси і подразники.
  • Гормональна перебудова. У цю групу причин включені підлітковий період, клімакс, вагітність і грудне годування, хвороби ендокринної системи (цукровий діабет, порушення обміну речовин, гіпотиреоз).
  • Психоемоційні фактори. Стреси, емоційні потрясіння, перевтома, порушення режиму дня і брак сну, страху, безперервне відчуття тривоги.
  • Травматичний вплив на нервову систему, зокрема перенесені інфекційні захворювання, тяжкі алергічні реакції.
  • Хронічна інтоксикація. Куріння, надмірне вживання алкоголю, робота на шкідливому виробництві або із токсичними речовинами.
  • Гіподинамія.

Крім того, поєднання кількох факторів, наприклад, спадковості та стресів, у численні рази посилює прояви ознак ВСД. При цьому симптоматика і можливі ускладнення у кожного пацієнта завжди індивідуальні.

Типи і супутні їм симптоми вегето-судинної дистонії

Існують декілька класифікацій ВСД. Одні лікарі поділяють її на три типи за  рівнем артеріального тиску, а інші – залежно від того, який комплекс симптомів домінує у тій чи іншій системі організму.

Типи ВСД за рівнем тиску:

  1. Гіпертонічний – частіше підвищений тиск, який супроводжується прискореним серцебиттям, видимою пульсацією крупних кровоносних судин, дзвоном у вухах, порушенням чутливості на окремих ділянках тіла, підвищеним спітнінням, постійним відчуттям занепокоєння та  тривоги.
  2. Гіпотонічний – понижений тиск, постійна слабкість і сонливість, блідість, задишка, нудота, головні болі, часте зомлівання, холодні пальці ніг і рук.
  3. Комбінований – постійні перепади тиску, погане самопочуття і загальна слабкість, порушення роботи серця, відчуття браку повітря.

Типи ВСД за превалюванням симптомів:

  1. Кардіалогічний, котрий ділять на підтипи – гіпертонічний і гіпотонічний. Характеризується частими поколюваннями і хворобливими відчуттями  в області серця, прискореним пульсом, головним болем, мушками перед очима, занепокоєнням.
  2. Вісцеральний – часті виражені болі в області живота, які супроводжує діарея, закріпи або метеоризм.
  3. Респіраторний – різні за характером болі в грудній клітині, постійна задишка, нестача повітря, кашель, першіння, відчуття стороннього тіла у горлі.
  4. Астенічний – втрата працездатності, втома, апатія, панічні атаки, тремтіння в руках.

Нерідко стаються ускладнення ВСД, що виражаються симпатоадреналовим (панічні атаки, тремор) або вагоінсулярним кризом (виражена астенія, відчуття завмирання серця).

Як лікують вегето-судинну дистонію

Із діагнозом ВСД можна жити, але за відсутності лікування якість життя значно знижується. При постановці коректного діагнозу лікар має призначити комплексне обстеження, аби виключити органічні патології і захворювання, котрі не мають прямого відношення до дистонії.

Лікарі традиційної медицини залежно від характеру і вираженості симптомів у пацієнта зазвичай призначають або примітивні профілактичні заходи (налагодити режим дня і харчування, гуляти на свіжому повітрі, зайнятися спортом, відмовитися від шкідливих звичок і т. ін.), або масштабне і тривале медикаментозне лікування, що включає ноотропи, нейролептики, транквілізатори в комплексі із фізіотерапевтичними методиками.

У першому випадку пацієнт дійсно може відчувати короткострокове полегшення, але щойно організм звикає до нового способу життя, симптоми знову загострюються. Другий варіант спрямований виключно на пригнічення  явних ознак ВСД, але зовсім не вирішує самої проблеми, оскільки не здійснює впливу на першоджерело порушення. Це докорінно неправильний шлях.

В рідкісних випадках лікар може додатково порекомендувати зайнятися дихальною гімнастикою, освоїти одну із методик релаксації (йогу або цигун). Це може допомогти легше долати напади «задухи» і стресові ситуації.

Нетрадиційне лікування вегето-судинної дистонії

Коли з такою непростою проблемою, як ВСД, неможливо справитися за допомогою класичної медицини, потрібні альтернативні спеціалісти, робота яких націлена на результат – повне зцілення.

Біоенергетика – це зовсім інший підхід до діагностики і лікування захворювань і патологій. Спочатку у пацієнта ми уточнюємо всі нюанси його стану і аналізуємо скарги. Потім спеціаліст-біоенергетик проводить діагностику власними руками, під час якої бачить і відчуває сигнали тіла про наявні  проблеми. І це одна із ключових особливостей біоенергетичного лікування – виключення помилки у діагнозі.

Лікування ВСД відбувається також за допомогою рук. Біоенергетик акумулює всю енергію, яка є у тілі хворого, приводячи до балансу його енергетичний рівень. Без допомоги медикаментів, БАДів і будь-яких інших препаратів відбувається позитивний вплив на всі органи і системи організму в цілому. Людина не може хворіти локально, і такий метод дозволяє комплексно впливати на весь організм пацієнта, усуваючи саме причину виникнення вегето-судинної дистонії.

Під час сеансу лікар також вчить пацієнта правильно концентруватися на своєму тілі, аби у подальшому виліковувати себе впливом своєї ж енергії. Концентрація позитивної енергії сприяє не лише фізичному оздоровленню, вона також надає  сил і бадьорості, очищує думки і свідомість, звільняє розум.

Максимально ефективне немедикаментозне лікування вегето-судинної дистонії в Києві відбувається у Центрі нетрадиційної медицини «Енергетика», де працюють спеціалісти із новітніми знаннями, корисними вміннями і багаторічним досвідом.

Усі статті

Записатися на прийом: (096) 852-58-77